duminică, 28 noiembrie 2010

un pic de ISTORIE ... a globurilor !!!

Pentru ca nu avem cum sa le stim pe toate, nici eu, nici tu. Asa ca am cautat si iata ce-am gasit !!!



"Globurile de Craciun sunt una dintre cele mai reprezentative decoratiuni  de pe bradul de Craciun, acesta fiind prezent in casele fiecaruia dintre noi. Ca orice alt obiect din aceasta lume si el are o istorie, una destul de frumoasa pe care va invit sa o parcurgeti in randurile de mai jos.

Globurile de Craciun sunt decoratii facute din sticla, metal, lemn sau lut utilizate pentru a impodobi pomul de Craciun. Acestea au in general forma rotunda dar pot avea si alte forme si marimi. Istoria acestei decoratiuni dateaza inca din anul 1847. Primul glob de sticla a fost produs in oraselul Lauscha din Germania de catre Hans Greiner. Pana atunci brazii de Craciun erau decorati cu mere, popcorn sau paste de diverse forme.

Globurile de sticla au cunoscut un succes imediat si au inceput sa fie produse la scara industriala. Pentru a le face cat mai deosebite, diversi artisti si-au adus contributia prin a picta diverse modele pe ele. Dupa ce globurile erau scoase din cuptor iar sticla se racea, acestea erau suflate cu o solutie de nitrat de argint, o tehnica dezvoltata in anii 1850 de catre Justus von Liebig. Abia dupa ce aceasta operatiune era efectuata se ajungea la pictarea manuala a acestora.Istoria globurilor de Craciun

In jurul anilor 1840 Germania incepea sa exporte globurile de Craciun in intreaga Europa, iar in 1880 F.W. Woolworth le-a descoperit in Germania si a inceput sa le exporte si in Statele Unite facandu-si o intreaga avere. Pe la sfarsitul secolului al XIX-lea, acestea au devenit destul de populare in intreaga America, fiind vandute in peste 1000 de magazine in intreaga tara.

In anul 2009, industria decoratiunilor de Craciun  este pe locul 2 in SUA din punct de vedere al vanzarilor in sezonul sarbatorilor. In Lauscha exista acum peste 20 de producatori de globuri printre care si Krebs Glas, firma ce apartine de firma Krebs, unul dintre cei mai mari producatori de decoratiuni de sticla la nivel global. In prezent, decoratiunile din sticla au ajuns sa fie destul de rare la noi in tara, majoritatea care sunt de gasit in marile magazine sunt produse din plastic sau alte materiale, culorile si formele acestora fiind extreme de variate."


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu