duminică, 28 noiembrie 2010

cum a aparut BRADUL DE CRACIUN ???


pentru ca asta a fost odata ... istoria pomului de Craciun !!!

"In timpul noptii de 24 decembrie, Mos Craciun va aluneca prin hornul caminului si va lasa daruri pentru toata lumea in cizmele puse sub bradul impodobit.
Originea bradului impodobit dateaza dinaintea erei crestine, cand brazii, ramurile lor sau palmierii erau folositi pentru diferite ceremonii.

Egiptenii, spre exemplu, pentru a celebra venirea iernii, in cea mai scurta zi a anului, aduceau crengi de palmier in casele lor ca simbol al triumfarii vietii asupra mortii.

Romanii isi sarbatoreau pe zeul Saturn de la mijlocul lunii Decembrie pana pe 1 Ianuarie. Ei isi impodobeau casele cu ghirlande din laur si brad in care aprindeau lumanari, iar stapanii si sclavii isi inversau rolurile.

Dovezi arata ca scandinavii aduceau omagiu bradului, mereu verde, o sarbatorire a reinnoirii eterne a vietii, chiar daca pe timpul iernii frigul si intunericul par sa puna stapanire pe lume.

Druizii practicau o serie de ritualuri, iarna, in timpul carora foloseau crengi de brad ornate cu vasc."




iar in evul mediu, stramosii nostri procedau altfel ... 

 "Pomul de Crăciun, aşa cum îl cunoaştem noi astăzi, decorat cu globuri în care se reflectă lumina scânteietoare a lumânărilor sau a instalaţiilor electrice, nu a fost dintotdeauna împodobit astfel. Deşi, în Europa, originea sa precreştină nu mai este contestată de nimeni, părerile rămân totuşi împărţite: unii văd în brad o reprezentare a “Arborelui Lumii” (din vechiul cult al arborilor), alţii îl consideră o referire directă la “Arborele Paradisului”, împodobit cu mere de un roşu aprins, care amintesc de păcatele comise de primii oameni, înainte de alungarea lor din Rai.



Pănă în secolul al XV-lea crenguţele verzi cu care erau împodobite casele cu ocazia Crăciunului, ca şi darurile pe care şi la făceau oamenii unii altora erau considerate tradiţii păgâne. Dar nu peste multă vreme, în locul acestora va fi folosit un arbore întreg. Conform documentelor, în 1605, la Strasbourg a fost înălţat primul pom de Crăciun într-o piaţă publică. Nu avea încă lumânări şi era împodobit cu mere roşii. În 1611, la Breslau, ducesa Dorothea împodobeşte primul brad de Crăciun aşa cum îl ştim astăzi."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu